3D PRINTEN: BOUWEN AAN DE TOEKOMST

Bouwen aan de toekomst.


3D printen. Op zich geen nieuwe technologie, dertig jaar geleden hielden uitvinders zich immers al bezig met het in lagen opbouwen van een object. Wat wél nieuw is, is de manier waarop CyBe volledige gebouwen met beton print. Een voorbeeld hiervan is; De Vergaderfabriek in Teuge, het eerste commercieel 3D-geprinte gebouw in Europa.


De vakmannen- en vrouwen van CyBe staan aan het roer van de vierde industriële revolutie; sneller, goedkoper en duurzamer bouwen door middel van innovatieve technieken, waaronder 3D betonprinters. Jeremy Vissers en Marc van Hal vertellen ons hoe zij een steentje bijdragen aan de bouw van de toekomst.


“Als BBL-student mechatronica bij CyBe houd ik me zowel bezig met het printen van modellen in de fabriek die vervolgens naar de bouw worden getransporteerd, maar ook bij het printen op locatie, zoals bij De Vergaderfabriek” vertelt Jeremy.

Een interessant project, beschrijft Jeremy: “omdat het 3D printen van gebouwen nog niet bekend is bij mensen, wordt er nog gedacht dat een geprinte constructie niet sterk genoeg is, terwijl niemand dit nog denkt bij een bestaande bouwmethode als een constructie van bakstenen.”


De oplossing hiervoor? Gewoon doen.


“Pas als men een gebouw ziet en er bijvoorbeeld tegenaan kan duwen, dringt het tot ze door dat het even, zo niet steviger is, dan normaal beton” aldus Jeremy. “Het is ook nog moeilijk te geloven voor mensen dat een robot een laagje beton neerlegt dat sterk genoeg is om een compleet gebouw mee te vormen” vult Marc aan.


Marc van Hal is op het oog misschien een iets wat vreemde eend in de bijt; opgeleid als game-designer werkzaam in de bouw. Maar volgens hem is dit helemaal niet zo vreemd: “al van jongs af aan was ik bezig met tekenen. Tijdens mijn opleiding tot game-designer kreeg ik de kans om dit te vertalen naar de computer met bijvoorbeeld Photoshop, om hier vervolgens 3D modellen van te maken. Bij CyBe krijg ik nu de kans om 3D modellen om te zetten in realiteit. Je gedachtegang omzetten naar een bestaand iets, dat vind ik hartstikke tof.”


Hoe de bouw van de toekomst er dan uit zal zien? “Omdat er geen traditionele betonmallen nodig zijn kunnen we vormen maken die hiervoor niet mogelijk, of praktisch niet van toepassing waren. Dit betekent echter niet dat we in de toekomst alleen maar gekke vormen zullen zien in de bouw. Het 3D printen met beton is sneller, duurzamer en efficiënter dan de traditionele manier en heeft dus toegevoegde waarde voor de normale bouw. Zo kan je met een betonprinter de wanden van een compleet huis binnen een week printen.”


Omdat het nog een nieuwe technologie is, moeten Jeremy en Marc snel kunnen schakelen tussen verschillende vakgebieden: “we komen bijna dagelijks dingen tegen die nieuw voor ons zijn of die we kunnen verbeteren. Daarom zijn we ook constant op zoek naar mensen die zich hierin thuis voelen. Hoe meer mensen er samenwerken uit verschillende vakgebieden, en hoe meer informatie we binnenkrijgen via verschillende projecten, des te sneller we kunnen innoveren.”