3D TEKENEN IN DE BOUW

3D tekenen in de bouw

2D, 3D, 4D, hoeveel D’s zijn er nog nodig? ‘Meer!’ is dan het vaak genoemde antwoord. Want waar vroeger de bouwtekeningen nog op het ruitjespapier werden gezet, gaat dat tegenwoordig volledig digitaal en interactief. Van 2D naar 3D en soms nog verder. Om deze ontwikkeling beter te begrijpen bezochten we Hans van Loon, docent Techniek en Samenleving bij ROC de Leijgraaf. Hij heeft namelijk tijdens een docentenstage bij van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling ervaring opgedaan in het 3D modelleren van gebouwen.

“Sinds ik 10 jaar geleden bij ROC de Leijgraaf ben begonnen als docent, heb ik al meerdere docentenstages op mijn naam staan. Mijn laatste docentenstage was bij van Wanrooij, een familiebedrijf dat al meer dan 45 jaar bouwprojecten ontwikkelt en realiseert.”Hans van Loon (Bron: Twitter)


Op de vraag wat hij dan zoal heeft geleerd bij van Wanrooij, volgt meteen een bondig antwoord:

“3D tekenen, het hele BIM gebeuren.”

Nu vraag je je misschien af wat dat hele BIM gebeuren dan inhoudt? “BIM, ofwel een Bouwwerk Informatie Model, is een digitaal model van bijvoorbeeld een toekomstig gebouw,” vertelt Hans.


“In tekenprogramma’s zoals bijvoorbeeld SketchUp of het moeilijkere Revit kan je zo’n digitaal model helemaal uittekenen met alle techniek erin verwerkt. Het handige daarvan is dat je al fouten kunt opsporen tussen bijvoorbeeld de installatie en constructie en die er in de ontwikkelingsfase al uit kan halen, in plaats van op de bouw. Zo bespaar je uiteindelijk kosten en tijd.”


Je ziet dus ook steeds vaker dat bedrijven meer energie en tijd steken in de ontwikkelingsfase van een project, om fouten te voorkomen die anders pas op de bouw aan het licht komen. En juist de Smart Building studenten zullen een handigheid krijgen in deze programma’s. “Juist de samenwerking tussen bijvoorbeeld elektra, installatie en de bouw vindt steeds meer plaats binnen een BIM-model. Daarom leren wij de studenten virtueel al samenwerken, zodat ze tijdens het bouwproces precies weten wat er van elkaar verwacht wordt.”


De impact van deze digitale modellen rijkt ver, weet Hans te vertellen: “in iedere laag van het bouwproces kan er informatie uit een BIM-model worden gehaald. Zo kan zelfs de uitvoerder op de bouw in een BIM-model zien hoeveel beton hij nodig heeft voor bijvoorbeeld de funderingsbalken. Zo zorg je ervoor dat het proces zo efficiënt mogelijk loopt.”