DE BIM5 DRONES-RACE

Drones. Steeds vaker vliegen ze voorbij in het nieuws. Een Amazon dat in de toekomst met drones haar pakketjes efficiënter wil gaan bezorgen. Universitair Ziekenhuis en de Universiteit van Gent die samen AED-drones ontwikkelen om in de toekomst binnen no-time op locatie te zijn bij een hartstilstand. Het mag duidelijk zijn: drones zullen deel uitmaken van onze toekomst.


Dat drones steeds belangrijker worden is momenteel al te merken in de bouw. Binnen de wereld van bouwlogistiek bieden drones bijvoorbeeld al toegevoegde waarde in de vorm van visuele inspecties met camera’s of infraroodtechniek. Een stuk efficiënter én veiliger dan het werken met de traditionele ladders of steigers.


Om haar leerlingen mee te nemen in deze technologische ontwikkeling hebben twee schoolteams van Het Hooghuis Stadion en ROC de Leijgraaf zich de afgelopen drie maanden ondergedompeld in een nieuw pilotproject. In het iXperium leerden een aantal excellerende Leijgraaf studenten alles over de regelgeving en toepassingen van drones in toekomstige beroepen. Zo onderzochten zij de toekomstige mogelijkheden van drones en maakten zij kennis met het besturen van drones. De leerlingen van alle tweede klassen van Het Hooghuis Stadion gingen ook aan de slag met het pilotproject. Zo leerden zij onderzoeken, creatief obstakels ontwerpen en uiteraard het dronevliegen zelf.


Om de behendigheid met de drones op de proef te stellen nam het iXperium het initiatief om een drones-race te organiseren tussen Het Hooghuis Stadion en ROC de Leijgraaf. BIM5, een samenwerkingsverband tussen het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid om onderwijs te ontwikkelen voor toekomstbestendige vakmensen, was meteen bereid de wedstrijd te sponsoren. De eerste BIM5 Drones-race was een feit.


Het bleek een zenuwslopende finale waarbij het drones-parcours, ontworpen en gebouwd door de leerlingen, vakkundig werd afgelegd door alle dronepiloten. Onder luid gejuich van klasgenoten en docenten trokken de dronepiloten ten strijde. Race na race werd de spanning opgevoerd, tot er maar één de winnaar was. Sander van Het Hooghuis Stadion bemachtigde na een felle strijd de allereerste BIM5 Drones-race beker, uitgereikt door Richard van Ommen, directeur Talentencampus Oss. De komende tijd zal de beker in handen zijn van Het Hooghuis Stadion, maar voor hoelang is nog maar de vraag. Want na een fantastische cross-over met uitdagend onderwijs en co-creatie zal een vervolg niet lang op zich laten wachten.


In de toekomst zullen er ongetwijfeld ook studenten van de nieuwe opleiding Smart Building aanwezig zijn bij de BIM5 Drones-race. Zij worden immers opgeleid tot vakmensen die klaar zijn voor de bouwsector van morgen. Een bouwsector waarin drones een steeds belangrijkere rol zullen spelen. Om alvast ervaring op te doen met deze technologische ontwikkeling zullen de Smart Builders tijdens hun opleiding al aan de slag gaan met drones.