VROUW IN DE BOUW

De vrouw in de bouw


De bouw. Volgens meesten een mannenbolwerk vol grove taal en bouwvakkersdecolletés. Volgens anderen een sector waar hoognodig vrouwen nodig zijn, want laten we eerlijk zijn, voor de meesten is de vrouw in de bouw nog een vreemde eend in de bijt. Juist daarom bezochten we Christina Randjiet-Singh, Engineer bij Schrijvers Technische Installaties.


Als Engineer bij Schrijvers heeft Christina haar plekje in de technische wereld veroverd. Met een bachelor Bouwkunde en een master in Building Physics and Services, staat ze sterk in deze wereld. Beoordeeld op haar capaciteiten, en niet op het feit dat ze een vrouw is.


Als je haar dan de vraag stelt hoe ze ooit geïnteresseerd is geraakt in de techniek reageert ze met een lach:


“Eigenlijk door een kwestie van strepen. Toen ik op de Havo een profiel mocht kiezen ben ik de vakken weg gaan strepen die me niet lagen. Alles wat overbleef waren toevallig technische vakken, wiskunde, natuurkunde. Het was verder ook niet eens dat ik deze vakken superleuk vond of dat ik er heel erg goed in was, het was meer dat ik gewoon ontzettend slecht was in talen. Mijn vervolgstudie heb ik vervolgens op dezelfde manier gekozen, open dag na open dag, hopen dat iets tegen zou komen dat mij aansprak. Dat bleek dus bouwkunde te zijn!”


‘Eigenlijk ben ik in de techniek beland, omdat ik al het andere niet zo interessant vond, of er niet zo goed in was.’

Nou is Christina een nog specialere vrouw in de bouw: tijdens haar studie bouwkunde maakte ze zich namelijk al sterk voor vrouwen in de bouw.


“Tijdens mijn tweede jaar kwam ik in contact met iemand van het VHTO, het landelijke expertisebureau voor vrouwen in de techniek. Of ik voorlichting wilde geven op middelbare scholen. Dit hield in dat ik eens in de zoveel tijd een groepje jonge meiden voor me kreeg, en dat ik iets vertelde over de opleiding bouwkunde, wat het inhoudt en wat ik er leuk aan vond. Wat me opviel is dat er van de dertig meiden altijd maar een of twee interesse hadden.”


Dat de bouw niet de meest populaire keuze is voor jonge meiden is dus wel duidelijk. “Te technisch, is dan vaak het argument”, vertelt Christina. Onzin natuurlijk. “Uiteindelijk gaat het vooral om samenwerken. Duidelijk vertellen wat jij nodig hebt en zorgen dat anderen dat kunnen waarmaken. Het draait vooral om communiceren, techniek is uiteindelijk ook maar een middel.”


Op de vraag wat ze zou zeggen tegen die een of twee meiden die zich interesseren in de bouw, vertelt Christina dat je goed moet nadenken over waar je gelukkig van wordt. “Laat je vooral niet weerhouden door het imago van de bouw en durf eens te kijken naar dingen waar je eerst niet aan dacht. Vrouwen passen ook gewoon in de bouw. Ik heb het gedaan en zo zijn er nog velen.”